Информирајте се за младински можности!

Телефон

+389 (0) 48 429 390

Е-маил

infosega@infosega.org.mk

Работно време

Понеделник - Петок           09.00 до 16.30

ИНФО НЕЕТ+

Издавање на патна исправа

Издавање на патна исправа

Воведени се промени во издавањето на патна исправа во Република Македонија.

Издавање на возачка дозвола

Издавање на возачка дозвола

Процедура за издавање на возачка дозвола во Република Македонија.

Дали знаеш кои се надлежностите на Народниот правобранител?

Дали знаеш кои се надлежностите на Народниот правобранител?

Дали знаеш што претставува институцијата Народен правобранител?

Имаш ли ТИ право на бесплатна правна помош?

Имаш ли ТИ право на бесплатна правна помош?

Одредени категории на граѓани имаат право на бесплатна правна помош, но дали ТИ спаѓаш во некоја од нив?

ПРАВНА КЛИНИКА? - Што е тоа?

ПРАВНА КЛИНИКА? - Што е тоа?

Првната клиника не е место каде се лекуваме  – Тоа е факт. Не е ниту болница, ниту приватна здравствена клиника, центар за јавно здравје... – ништо од тоа.

Првната клиника, да, точно е дека обезбедува помош како и здравствените установи, но таа не е место каде добиваш нега од доктор.

Дали некогаш ти се случило да не знаеш како да пополниш барање во подрачните служби на министерството за внатрешни работи, а итно ти бил потребен извод од матична книга на родени, лична карта, пасош и сл.? – Сигурно, одговорот е ДА.

Токму поради ова постојат правните клиники.

Првната клиника е интерактивен метод на едукација каде студентите учат преку работа на реални случаи.

Дали знаеш дека студентите кои студираат право можат да ти помогнат да се справиш со определена правна ситуација и да ти понудат решение на истата?

Тоа е токму така, бидејќи студентите кои студираат право, веќе се запознаени со теоретската рамка на правото, само уште недостига да ја имплементираат во посебни случаи од секојдневното живеење.

Телефон

+389 (0) 48 429 390

Е-маил

infosega@infosega.org.mk

Адреса

Цар Самоил бр. 18
7500 Прилеп

Publish modules to the "offcanvs" position.